Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log in



Brexit update!

 

Het Verenigd Koninkrijk, bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, zal de Europese Unie verlaten. Ook wel de Brexit. De gunstige voorwaarden die bij de handel tussen EU-landen onderling gelden, zijn straks niet meer van toepassing op de handel tussen EU-landen en het VK. Dit zijn bijvoorbeeld voorwaarden op het gebied van bezorgtijden, aanlevervoorwaarden, douaneformaliteiten en tarieven.

 


Update 1 november 2019

Het Verenigd Koninkrijk zou uiterlijk op 31 oktober 2019 de Europese Unie verlaten. Deze deadline is echter niet behaald. Hoe de afgelopen twee weken precies verlopen zijn en welke besluiten nu zijn genomen, lees je in deze blog.

 

17 oktober 2019

Op donderdag 17 oktober zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk het (nogmaals) eens geworden over een Brexit-akkoord. Ondanks dat de kans klein werd geacht. Johnson dient dit akkoord nog voor te leggen in eigen land en daar moet het Britse lagerhuis zich nog over het akkoord uitspreken.

 

19 oktober 2019

Het Lagerhuis nam afgelopen zomer wet-Benn aan. De wet betekende voor Boris Johnson dat wanneer nog geen parlementaire toestemming voor een uittreding, met of zonder akkoord, was gegeven, hij zaterdag 19 oktober 2019 voor 23.00 uur (Britse tijd) uitstel moest aanvragen in Brussel. Met nog 12 dagen tot de geplande uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, begon de tijd wel te dringen. Op 19 oktober werd Premier Johnson dan ook gedwongen om in ieder geval vast uitstel van de Brexit aan te vragen in Brussel.

 

22 oktober 2019

Toch probeert Johnson de Brexit deadline van 31 oktober 2019 nog steeds te halen en brengt het Brexit-akkoord en de -wetgeving in stemming. Een meerderheid van het parlement stemde dan ook voor een Brexit-deal van Boris Johnson. Het parlement ging er mee akkoord dat de wetgeving verder zou worden behandeld. Met een tweede stemming stemde alleen het parlement niet in met het tijdpad dat Johnson voor ogen had om de wetgeving te behandelen. Volgens de meerderheid zou het voorstel te weinig ruimte en tijd bieden om de wetgeving daadwerkelijk te bestuderen.

De bal ligt vervolgens bij de EU. De lidstaten moeten zich buigen over het verzoek tot uitstel van de Britse uittreding tot 31 januari 2020 dat Johnson deed. EU-president Donald Tusk pleitte voor uitstel van de Brexit. In een aanbeveling aan de overige 27 lidstaten vroeg hij hen om het verzoek van het Verenigd Koninkrijk voor het uitstellen van de vertrekdatum toe te kennen.

 

28 oktober 2019

Uiteindelijk zijn de 27 lidstaten het eens geworden over een uitstel van de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk krijgt nog tot 31 januari 2020 om het eens te worden over de voorwaarden van de uittreding. Het akkoord dat is gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU kan niet meer worden aangepast. Mocht een uittredingsakkoord eerder getekend worden, dan kan het Verenigd Koninkrijk de EU eerder, namelijk 1 december 2019 of 1 januari 2020, verlaten.

 


Update 22 augustus 2019

Woensdag 10 april 2019 werd tijdens een extra ingelaste EU-top door alle EU-lidstaten gediscussieerd over uitstel van de Brexit en zo ja, tot wanneer. Uiteindelijk zijn de 27 blijvende EU-lidstaten tot een besluit gekomen. 31 oktober is de nieuwe Brexit datum. Op die manier heeft het Verenigd Koninkrijk meer tijd overeenstemming te bereiken in het Britse Lagerhuis over het terugtredingsakkoord. Over de inhoud van het akkoord zelf kan niet opnieuw worden onderhandeld.

Zachte Brexit

Mocht het Britse parlement het terugtredingsakkoord eerder dan 31 oktober 2019 goedkeuren, dan kan het Verenigd Koninkrijk eerder de Europese Unie verlaten. Namelijk op de eerste dag van de daaropvolgende maand en daarmee uiterlijk 1 november 2019. Vanaf dat moment zal de overgangsfase in werking treden tot en met 31 december 2020. Tijdens de overgangsfase blijven alle EU-regels en wetten voor het Verenigd Koninkrijk van kracht en verandert er nog niet veel. Ook wel de zachte Brexit. In deze periode zullen de EU en het VK verder onderhandelen over de details van de nieuwe relatie tussen de twee. Het is mogelijk de overgangsfase eenmalig met twee jaar te verlengen tot en met 31 december 2022. Mocht dat noodzakelijk zijn.

No-deal Brexit

Te allen tijde is het Verenigd Koninkrijk vrij om zonder overeenkomst uit te treden, mocht het parlement hun mening over een ‘no-deal Brexit’ veranderen en op die manier alsnog de Europese Unie willen verlaten. Ook wel de harde Brexit. De kans daarop is de afgelopen periode toegenomen. Sinds het aftreden van Theresa May en de aanstelling van Boris Johnson als nieuwe premier, lijkt een no-deal Brexit toch weer een reële optie. Boris Johnson heeft aangegeven dat hij meer uitstel van de Brexit gaat voorkomen en de uittreding ‘hoe dan ook’ eind oktober plaats zal vinden. Mocht dat aan de hand van de no-deal Brexit situatie gaan, dan betekent dit dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder verdere handelsafspraken en zonder overgangsperiode. Dan zal met ingang van de Brexit het VK behandeld worden als een zogeheten ‘derde land’. Dat betekent dat de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zullen gelden. Dit zijn regels over douanetarieven en -formaliteiten die gelden voor het in- en uitvoeren van goederen naar landen waar geen aanvullende afspraken mee zijn gemaakt. Het is belangrijk dat bedrijven, instellingen en burgers zich nog steeds voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Waaronder dus ook de no-deal Brexit.

 

De Brexit Impact Scan

Welke situatie ook in werking zal treden, de Brexit heeft gevolgen voor iedereen die post en pakketten met goederen verstuurt naar én vanuit het Verenigd Koninkrijk. Een goede voorbereiding is dan ook van belang. Een advies is om de Brexit Impact Scan te doen om te ontdekken met welke veranderingen je te maken kunt krijgen als gevolg van de Brexit. Eventuele veranderingen waar je aan kunt denken zijn uitgebreide douanecontroles, langere bezorgduur, maar ook andere voorwaarden en tarieven. De gevolgen hebben effect op jouw webshop en jouw zendingen naar het Verenigd Koninkrijk. Alleen is nog niet precies bekend hoe. Mocht je alvast geïnteresseerd zijn in een uitgebreider overzicht van de eventuele verwachtingen en de impact ervan kun je terecht in onze andere blog.

De invloed van de Brexit op jouw koppeling

Benieuwd welke impact de Brexit heeft op jouw koppeling? Lees dan deze blog.

 

Natuurlijk houden wij de ontwikkelingen in de gaten, maar om volledig up to date te blijven raden we je aan om de komende tijd de website van de Rijksoverheid in de gaten te houden.

{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}