Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log inBrexit update!

 

Het Verenigd Koninkrijk, bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, zal de Europese Unie verlaten. Ook wel de Brexit. De gunstige voorwaarden die bij de handel tussen EU-landen onderling gelden, zijn straks niet meer van toepassing op de handel tussen EU-landen en het VK. Dit zijn bijvoorbeeld voorwaarden op het gebied van bezorgtijden, aanlevervoorwaarden, douaneformaliteiten en tarieven.

 

Woensdag 10 april 2019 werd tijdens een extra ingelaste EU-top door alle EU-lidstaten gediscussieerd over uitstel van de Brexit en zo ja, tot wanneer. Uiteindelijk zijn de 27 blijvende EU-lidstaten tot een besluit gekomen. 31 oktober is de nieuwe Brexit datum. Op die manier heeft het Verenigd Koninkrijk meer tijd overeenstemming te bereiken in het Britse Lagerhuis over het terugtredingsakkoord. Over de inhoud van het akkoord zelf kan niet opnieuw worden onderhandeld.

Zachte Brexit

Mocht het Britse parlement het terugtredingsakkoord eerder dan 31 oktober 2019 goedkeuren, dan kan het Verenigd Koninkrijk eerder de Europese Unie verlaten. Namelijk op de eerste dag van de daaropvolgende maand en daarmee uiterlijk 1 november 2019. Vanaf dat moment zal de overgangsfase in werking treden tot en met 31 december 2020. Tijdens de overgangsfase blijven alle EU-regels en wetten voor het Verenigd Koninkrijk van kracht en verandert er nog niet veel. Ook wel de zachte Brexit. In deze periode zullen de EU en het VK verder onderhandelen over de details van de nieuwe relatie tussen de twee. Het is mogelijk de overgangsfase eenmalig met twee jaar te verlengen tot en met 31 december 2022. Mocht dat noodzakelijk zijn.

No-deal Brexit

Te allen tijde is het Verenigd Koninkrijk vrij om zonder overeenkomst uit te treden, mocht het parlement hun mening over een ‘no-deal Brexit’ veranderen en op die manier alsnog de Europese Unie willen verlaten. Ook wel de harde Brexit. De kans daarop is de afgelopen periode toegenomen. Sinds het aftreden van Theresa May en de aanstelling van Boris Johnson als nieuwe premier, lijkt een no-deal Brexit toch weer een reële optie. Boris Johnson heeft aangegeven dat hij meer uitstel van de Brexit gaat voorkomen en de uittreding ‘hoe dan ook’ eind oktober plaats zal vinden. Mocht dat aan de hand van de no-deal Brexit situatie gaan, dan betekent dit dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder verdere handelsafspraken en zonder overgangsperiode. Dan zal met ingang van de Brexit het VK behandeld worden als een zogeheten ‘derde land’. Dat betekent dat de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zullen gelden. Dit zijn regels over douanetarieven en -formaliteiten die gelden voor het in- en uitvoeren van goederen naar landen waar geen aanvullende afspraken mee zijn gemaakt. Het is belangrijk dat bedrijven, instellingen en burgers zich nog steeds voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Waaronder dus ook de no-deal Brexit.

 

De Brexit Impact Scan

Welke situatie ook in werking zal treden, de Brexit heeft gevolgen voor iedereen die post en pakketten met goederen verstuurt naar én vanuit het Verenigd Koninkrijk. Een goede voorbereiding is dan ook van belang. Een advies is om de Brexit Impact Scan te doen om te ontdekken met welke veranderingen je te maken kunt krijgen als gevolg van de Brexit. Eventuele veranderingen waar je aan kunt denken zijn uitgebreide douanecontroles, langere bezorgduur, maar ook andere voorwaarden en tarieven. De gevolgen hebben effect op jouw webshop en jouw zendingen naar het Verenigd Koninkrijk. Alleen is nog niet precies bekend hoe. Mocht je alvast geïnteresseerd zijn in een uitgebreider overzicht van de eventuele verwachtingen en de impact ervan kun je terecht in onze andere blog.

De invloed van de Brexit op jouw koppeling

Benieuwd welke impact de Brexit heeft op jouw koppeling? Lees dan deze blog.

 

Natuurlijk houden wij de ontwikkelingen in de gaten, maar om volledig up to date te blijven raden we je aan om de komende tijd de website van de Rijksoverheid in de gaten te houden.

{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}